Witregels een beeld zw w

Witregels op vers vuur

Geplaatst op 16 mei 2025
Hoe kwamen wij tot stand?

Wil je even wat dieper ingaan op de werken van jouw favoriete dichters? In samenwerking met het Poëziecentrum nodigen we je uit voor Witregels waar je een inkijkje krijgt in de creatieve ontstaansgeschiedenis van hun werk en hoe zij hun auteurschap invullen. Wie komt er aan bod en waarover zullen we het hebben? Margot Delaet, Will-Limba Moleka of Moya de Feyter gaan in gesprek met:

  • Charlotte Van den Broeck buigt zich over poëzie en lichamelijkheid. Hoe kruipt het lichaam in de poëzie? Hoe blijven woorden hangen in het lichaam?

  • Sofie Verdoodt vertelt meer over haar audiocreatie. Sofie’s stem weergalmt op een onverwachte plaats tijdens vers vuur, hoe was het om op deze ruimte al dan wel of niet in te spelen?

  • Benzokarim weidt uit over zijn nieuwe poëziebundel ‘Ons gaan allemaal’, waar grote gebeurtenissen nog een plek moeten krijgen en een nieuwe taal wordt ontwikkeld.

  • Letterzetters Martijn Verhelst, Jordy Spyt en Veronica Juliana Schmalz werpen een blik op hun collectief en hoe de literatuur hen verbindt.

  • Steve Marreyt presenteert zijn officiële debuut ‘Onwelvaart’, waar lyrische stemmen hun moeilijke relatie met geld blootleggen.

  • Esohe Weyden en Benzokarim zitten samen om het te hebben over het stadsdichterschap. Hoe is het om hun stad woordelijk bij te staan? Wat zijn de verschillen tussen hun steden en waar vinden ze elkaar in terug?

Witregels

Op vrijdag 13 juni: Charlotte Van den Broeck

Op zaterdag 14 juni: Sofie Verdoodt, Steve Marreyt, Benzokarim, Jordy Spyt, Martijn Verhelst, Veronica Juliana Schmalz, Benzokarim en Esohe Weyden

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, België, 1991) behaalde een Master Engelse en Duitse Letterkunde aan de Universi

Charlotte Van den Broeck (Turnhout, België, 1991) behaalde een Master Engelse en Duitse Letterkunde aan de Universiteit Gent en een Master Drama (Woordkunst) aan het Koninklijk Conservatorium, Antwerpen. In 2015 debuteerde ze met de dichtbundel ‘Kameleon’, bekroond met de Herman De Coninck Debuutprijs. In 2017 verscheen ‘Nachtroer’, waarvoor ze de driejaarlijkse Paul Snoekprijs voor de beste Nederlandstalige bundel kreeg. Haar poëzie werd vertaald naar het Duits, Frans, Engels, Spaans, Afrikaans en Servisch. Op het podium zoekt ze naar een performatieve benadering van poëzie, waarin de ‘zegbaarheid’ en lichamelijkheid centraal staat. Als jongste gastlandspreker mocht ze, samen met Arnon Grunberg, in 2016 de openingsrede van de Frankfurter Buchmesse houden. Ze gaf optredens op verschillende podia en festivals o.m. Saint Amour, Poesiefestival Berlin, Woordfees Stellenbosch en Ledbury Poetry Festival. In oktober 2019 verscheen haar prozadebuut ‘Waagstukken’, een essayistisch onderzoek naar dertien tragische architecten die uit het leven stapten na een fatale fout in een van hun ontwerpen. Het boek werd een bestseller, haalde de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs en werd uitgebracht in o.a. Duitsland, Engeland en Spanje. Eind 2024 verschijnt haar nieuwe boek ‘Een Vlam Tasmaanse Tijgers’. Charlotte Van den Broeck schrijft op freelance basis voor De Standaard der Letteren en doceert Literaire Analyse en Essayistiek aan het Koninklijk Conservatorium, Antwerpen.

...
Lees meer
Lees minder

Dichter Sofie Verdoodt brengt nieuwe woorden tijdens vers vuur. Ze publiceerde reeds de dichtbundels 'Dood Water' e

Dichter Sofie Verdoodt brengt nieuwe woorden tijdens vers vuur. Ze publiceerde reeds de dichtbundels 'Dood Water' en 'Anker Kruis Hart' (Poëziecentrum). Haar werk viel meermaals in de prijzen: in 2024 ontving ze de publieksprijs van de Grote Poëzieprijs voor haar tweede bundel en ook de Melopee Poëzieprijs. Buiten het boek heeft ze al samengewerkt met de band Amenra en verscheen er een split album met 'spoken word'. Tijdens vers vuur weergalmt haar stem op een onverwachte plaats. Ben je al benieuwd?

...
Lees meer
Lees minder

Steve Marreyt (1983) is dichter, muzikant en taalleerkracht. Onder het pseudoniem Edgar Wappenhalter bracht hij bij

Steve Marreyt (1983) is dichter, muzikant en taalleerkracht. Onder het pseudoniem Edgar Wappenhalter bracht hij bij het Gentse Morctapes vorig jaar de elpee ijsschots veenlaag mist uit, een muzikale ode aan de Nederlandse dichter Sonja Prins. Zijn eigen gedichten verschenen eerder voornamelijk als chapbooks, onder andere bij Marktcorruptie en zijn eigen micro-uitgeverij Edities Marreyt. ‘Onwelvaart’ is zijn officiële debuut.

...
Lees meer
Lees minder

Martijn Verhelst (°1998) schrijft verhalen. Met empathie, taalvernuft en een flinke dosis humor behandelt de Deerli

Martijn Verhelst (°1998) schrijft verhalen. Met empathie, taalvernuft en een flinke dosis humor behandelt de Deerlijkenaar thema’s als ontplooiing, ontgroeiing en ontwikkeling. Martijn bedenkt werelden met een voorliefde voor woordspelerij en metaforen, waar in iedere hoek een verhaal te vinden is. In 2020 werd zijn schrijven beloond met een deelname aan de zomerkaping van creatief schrijven. In 2023 voegde hij daar een deelname aan het Das Mag zomerkamp aan toe. Zijn teksten verschenen eerder in de optimist.

...
Lees meer
Lees minder

Jordy Spyt (°1994) zoekt verbinding in vervreemding. In ‘23 ging hij mee met deBuren naar Parijs. In ‘24 stond hij

Jordy Spyt (°1994) zoekt verbinding in vervreemding. In ‘23 ging hij mee met deBuren naar Parijs. In ‘24 stond hij in de finale van VLOED, de Literaire wedstrijd van KULAK en de debutantenschrijfwedstrijd van Editio. Hij maakt deel uit van het collectief van de letterzetter van Kortrijk. Hij werd gepubliceerd op de website van de lage landen, deBuren en in DW B. Hij schrijft momenteel aan zijn debuutroman.

...
Lees meer
Lees minder

Veronica Juliana Schmalz<strong> </strong>(b. 1997), aka @lajauneschreibmaschine, is een meertalige dichteres en sp

Veronica Juliana Schmalz (b. 1997), aka @lajauneschreibmaschine, is een meertalige dichteres en spoken word-artiest. Geboren in Buenos Aires, opgegroeid in Sicilië en voor haar studies in NLP omarmd door Tirol, woont en onderzoekt ze nu in Kortrijk. Haar gedichten, vaak getypt op vintage typemachines in wel zeven talen, komen voort uit een verlangen om haar migratiegeschiedenis en multiculturele familie-erfenis te verkennen en te eren. Elke taal is voor Veronica meer dan een communicatiemiddel - het draagt culturen, verhalen en identiteiten met zich mee en verbindt mensen en werelden. Ze verkent thema’s als thuis en inclusiviteit, hoogsensitiviteit en de invloed van verschillende (wereld)perspectieven, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Veronica neemt het publiek mee in een fusie van talen en uni(iek)versa, om samen grenzen te overstijgen naar nieuwe klanken, woorden, herinneringen en gedeelde ervaringen.

...
Lees meer
Lees minder

Benzokarim (1996) is dichter, spoken word artiest en schrijver. Karim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken.

Benzokarim (1996) is dichter, spoken word artiest en schrijver. Karim ontroert al nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. Karim heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Schrijven is voor hem een activistische en poëtische daad. In 2022 was hij onderdeel van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, en won hij de El Hizjra literatuurprijs (Poëzie). Verder is hij coach bij Poetry Circle en redacteur bij Mensen Zeggen Dingen. Naast optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border, Read My World, Poetry International, Opera Forward Festival en het Boekenbal is hij op 18 november 2022 gedebuteerd met zijn dichtbundel El Ghorba, een bundel waarin gesprekken met zijn vader - en het herdenken van zijn moeder - centraal staan.

...
Lees meer
Lees minder

Esohe Weyden is een schrijver, dichter, presentator en jurist. Ze werkt als mandaatassistent en doctoraatsonderzoek

Esohe Weyden is een schrijver, dichter, presentator en jurist. Ze werkt als mandaatassistent en doctoraatsonderzoeker in het familiaal vermogensrecht aan de Universiteit Antwerpen, waar ze van 2021 tot 2023 campusdichter was. Van 2025 tot 2027 is ze de stadsdichter van Antwerpen. Sinds 2017 is ze niet meer weg te denken uit het Nederlandstalige poëzielandschap. Haar gedichten brachten haar naar de meest uiteenlopende podia, van festivals als Crossing Border, Pukkelpop en Tomorrowland tot op het burgerlijk defilé van de Nationale Feestdag van België. Ze won in 2022 de publieksprijs van de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur en in 2019 de cultuurprijs voor verdienstelijke Deurnenaars. Op papier debuteerde ze met haar poëziebundel Tussentaal (2022) die genomineerd werd voor de C. Buddingh-prijs 2022 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Daarna verscheen En morgen nog een keer (2024), een uniek kinderboek over nieuwe dingen proberen. In 2025 verschijnt haar tweede poëziebundel Richtingloos navigeren. Verder is ze sinds 2022 lid van de kernredactie van het literaire-culturele tijdschrift DW B en publiceerde ze onder meer in de literaire tijdschriften Poëziekrant en Het Liegend Konijn. In het verleden werkte ze als cultuurreporter bij ATV (2020-2022), was ze huisdichter van de VRT Taalavond (2021), ambassadeur van de Jeugdboekenmaand (2021) en van de Week van het Nederlands (2023).

...
Lees meer
Lees minder
C8cc4a5d26eb4162d954a8fb3dd96ffd9 RJ Usp Etb Kzbjp Gg 19

vers vuur 2025

Op 13 en 14 juni wakkeren we vers vuur aan in De Studio!

Meer over dit project
Contact

VONK & Zonen

Maarschalk Gerardstraat 4 - 2000 Antwerpen

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van de projecten van VONK & Zonen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ondersteund door:
  • © Vers Vuur - NL
made by