Op het programma van vers vuur staat heel wat jong talent. Benieuwd naar wat ze in hun mars hebben?
Op vrijdag vind je deBuren terug tijdens Up & Close en op het podium. In Up & Close leer je het literaire talent van morgen kennen. Maak kennis met Marlena Tokarska, Rahman Qul en Zoë Dankert. In een intieme setting schuif je bij hen aan tafel aan om fonkelnieuwe teksten te horen. Daarnaast vind je de stemmen van Joshua Snijders en Sanne Lolkema terug op één van onze podia.Verwacht je aan persoonlijke, frisse literatuur die je doet nadenken.
Op zaterdag maak je eveneens tijdens Up & Close kennis met verscheidene stemmen van de Letterzetter (Martijn Verhelst, Veronica Juliana Schmalz en Jordy Spyt) en DUNK (Adanna Akujinwa, Leonie Moreels, Rand Helawi). Heb je de smaak te pakken tijdens de voordrachten van DUNK? Speciaal voor vers vuur presenteert Behoud de Begeerte een montage van de nieuwste lichting, gemaakt door studenten grafische vormgeving van Sint Lucas Gent en door videast Phil Van den Bossche. 12 Deelnemers vertonen hun videogedichten. Maak kennis met deze nieuwe stemmen!
Op vrijdag 13 juni (deBuren) en zaterdag 14 juni (Letterzetter en DUNK)
Leonie Moreels (2003) is al vanalles en wil nog heel veel worden. Ze volgt een master Nederlands - Literatuurwetens
Leonie Moreels (2003) is al vanalles en wil nog heel veel worden. Ze volgt een master Nederlands - Literatuurwetenschap en is klimaatdichter, campusdichter bij de Universiteit Antwerpen en bezieler van interdisciplinair kunstencollectief Kruisbestuiving. Haar gedichten verschenen bij Het Gezeefde Gedicht en DW B, en werden o.a. bekroond met Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs en de Jotie T' Hooft Poëzieprijs (categorie Jeugd). Ze schrijft het liefst al lopend, wandelend en fietsend: zolang ze maar onderweg naar iets moois is.
...Rand Helawi (1999) is dichteres en vertaalster. Ze is geboren in Brussel en heeft Syrische roots. Ze schrijft sinds
Rand Helawi (1999) is dichteres en vertaalster. Ze is geboren in Brussel en heeft Syrische roots. Ze schrijft sinds haar twaalfde poëzie. Haar werk verscheen onder andere in Deus Ex Machina, Meander, Het Gezeefde Gedicht en Het Liegend Konijn. Helawi heeft een talenknobbel, ze spreekt zes talen en wil er nog meer bijleren. Haar droom is om een eigen dichtbundel uit te geven en Arabische poëzie naar het Nederlands te vertalen.
...Adanna Akujinwa<strong> </strong>(2003) is gepassioneerd door alles wat met cultuur en taal te maken heeft. Ze is h
Adanna Akujinwa (2003) is gepassioneerd door alles wat met cultuur en taal te maken heeft. Ze is half Belgisch, half Nigeriaans en groeide op in Antwerpen. Sinds kort woont ze in Gent, waar ze toegepaste taalkunde studeert. Ze schrijft al een aantal jaren teksten en begint deze nu ook voor te dragen. Deze teksten hebben voor haar het liefst een melodische en ritmische ruggengraat, wat bij haar dichten prominent voelbaar is. Schrijven is voor haar altijd iets intiems en zelfzuchtigs geweest, maar dat hoopt ze nu om te zetten in iets wat verbinding creëert.
...Martijn Verhelst (°1998) schrijft verhalen. Met empathie, taalvernuft en een flinke dosis humor behandelt de Deerli
Martijn Verhelst (°1998) schrijft verhalen. Met empathie, taalvernuft en een flinke dosis humor behandelt de Deerlijkenaar thema’s als ontplooiing, ontgroeiing en ontwikkeling. Martijn bedenkt werelden met een voorliefde voor woordspelerij en metaforen, waar in iedere hoek een verhaal te vinden is. In 2020 werd zijn schrijven beloond met een deelname aan de zomerkaping van creatief schrijven. In 2023 voegde hij daar een deelname aan het Das Mag zomerkamp aan toe. Zijn teksten verschenen eerder in de optimist.
...Jordy Spyt (°1994) zoekt verbinding in vervreemding. In ‘23 ging hij mee met deBuren naar Parijs. In ‘24 stond hij
Jordy Spyt (°1994) zoekt verbinding in vervreemding. In ‘23 ging hij mee met deBuren naar Parijs. In ‘24 stond hij in de finale van VLOED, de Literaire wedstrijd van KULAK en de debutantenschrijfwedstrijd van Editio. Hij maakt deel uit van het collectief van de letterzetter van Kortrijk. Hij werd gepubliceerd op de website van de lage landen, deBuren en in DW B. Hij schrijft momenteel aan zijn debuutroman.
...Veronica Juliana Schmalz<strong> </strong>(b. 1997), aka @lajauneschreibmaschine, is een meertalige dichteres en sp
Veronica Juliana Schmalz (b. 1997), aka @lajauneschreibmaschine, is een meertalige dichteres en spoken word-artiest. Geboren in Buenos Aires, opgegroeid in Sicilië en voor haar studies in NLP omarmd door Tirol, woont en onderzoekt ze nu in Kortrijk. Haar gedichten, vaak getypt op vintage typemachines in wel zeven talen, komen voort uit een verlangen om haar migratiegeschiedenis en multiculturele familie-erfenis te verkennen en te eren. Elke taal is voor Veronica meer dan een communicatiemiddel - het draagt culturen, verhalen en identiteiten met zich mee en verbindt mensen en werelden. Ze verkent thema’s als thuis en inclusiviteit, hoogsensitiviteit en de invloed van verschillende (wereld)perspectieven, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Veronica neemt het publiek mee in een fusie van talen en uni(iek)versa, om samen grenzen te overstijgen naar nieuwe klanken, woorden, herinneringen en gedeelde ervaringen.
...<strong>Sanne Lolkema</strong> (2002) studeert Humanistiek en schrijft poëzie. Haar werk onderzoekt dan ook voornam
Sanne Lolkema (2002) studeert Humanistiek en schrijft poëzie. Haar werk onderzoekt dan ook voornamelijk de mens; in relatie tot zichzelf, anderen en een grote boze buitenwereld. Haar werk verscheen eerder bij Hard//Hoofd, in Op Ruwe Planken en ze stond op verschillende podia. Sanne is een van de 18 schrijfresidenten van deBuren in 2025. Momenteel denkt ze na over bloemkoolcurry, hypocrisie en de tijd.
...<strong>Joshua Snijders</strong> (1999) is een Nederlands-Caribische woordkunstenaar. Joshua vraagt zich in zijn af
Joshua Snijders (1999) is een Nederlands-Caribische woordkunstenaar. Joshua vraagt zich in zijn afrofuturistische werken onder andere af of we kunnen leren van een koloniaal verleden, gedreven door een kapitalistisch systeem. Of zouden facetten van die geschiedenis zich herhalen? Joshua's werk verscheen in onder andere Tirade, Hard//hoofd en Process Verbaal: Weerwoord. Hij is medeoprichter van Podium Sleutelwoord in Leiden. Joshua is een van de 18 schrijfresidenten van deBuren in 2025
...<strong>Marlena Tokarska</strong> (2004) woont en studeert in Antwerpen. In haar gedichten glijdt ze door existenti
Marlena Tokarska (2004) woont en studeert in Antwerpen. In haar gedichten glijdt ze door existentiële mini-theaters op de rug van een tarantula. Ze onderzoekt de beperkingen van taal, machtsverhoudingen en vervreemding. Marlena is een van de 18 schrijfresidenten van deBuren in 2025. Haar werk verscheen in Het Liegend Konijn en Backpage Magazine.
...<strong>Rahman Qul</strong><strong> </strong>– pseudoniem van Roman Ansari (1995) – is dichter, denker en visionair
Rahman Qul – pseudoniem van Roman Ansari (1995) – is dichter, denker en visionair. Zijn naam, geworteld in de poëtische Sufi-traditie uit het hart van Azië, belichaamt een eeuwenoude én splinternieuwe speelsheid met ambiguïteit en opaciteit — tussen de grenzen van talen, grammatica en mystiek. Als taalterrorist eigent hij zich de taal toe, zet deze op oneigenlijke wijze in en ontregelt haar. Taal is nooit neutraal, net zomin als het lichaam, het zelf of de wereld; met zijn poëzie roept hij een bevrijdend potentieel op. Momenteel werkt hij aan De Stem van de Ongehoorde, een poëtisch onderzoeksproject voor het Fonds ZOZ, waarin hij de onzichtbare ervaringen van vluchtelingen, statushouders en multiculturele individuen zichtbaar maakt. In de zomer van 2025 gaat hij met deBuren op schrijfresidentie in Parijs. Zijn maatschappijkritiek klinkt door in elke regel: poëzie als tegenmacht, taal als verzet en bevrijding.
...Zoë Dankert (1994) is dichter en kunstcriticus. Haar poëzie werd gepubliceerd in <em>Het Liegend Konijn</em>. Essay
Zoë Dankert (1994) is dichter en kunstcriticus. Haar poëzie werd gepubliceerd in Het Liegend Konijn. Essays, besprekingen en interviews van haar hand verschenen onder meer in Boekman, De Witte Raaf, Metropolis M en NRC.
...